passages from four quartets

installaties in situ

Passages from Four Quartets

‘Passages from Four Quartets’ bestaat uit vier ruimtelijke installaties. Elke installatie is een verbeelding van een van de vier kwartetten van het gedicht Four Quartets van T.S. Eliot. Eliot schreef Four Quartets in de periode 1935 – 1943. Er zitten meerdere betekenislagen in dit gedicht, zoals de verwijzing van elk kwartet naar een locatie en een periode in zijn leven en naar de alchemie. Dit laatste komt zowel tot uitdrukking in de structuur als de inhoud. Het gedicht bestaat uit vier kwartetten die elk bestaan uit 5 delen. De vier kwartetten verwijzen naar de vier elementen, de vijf delen naar de transformatie tussen de vier elementen en het vijfde element: de quintessence.

In mijn installaties heb ik steeds twee materialen gebruikt voor de vertaling van een van de elementen en de overgang van het ene naar het andere element. De vormgeving van de installaties verwijst naar tijdsconcepten als lineair, circulair, uitdijend en het zijn zelf.

In Four Quartets komt de strofe in my beginning is my end en my end is my beginning meerdere keren voor. Deze zin is beschouw ik als de quintessence van mijn latere werk over indenbeginne.

Inge van den Thillartpassages from four quartets